Barion Pixel

Az emberek sokszor hajlamosak félni a negatív értékeléstől, akár egy munkahelyen, akár a magánéletben. A kritika nemcsak a magabiztosságunkat csökkentheti, hanem el is távolíthat minket az önmagunkhoz hű életmódtól. Azt gondoljuk, hogy akkor cselekszünk helyesen ha arra törekszünk, hogy megfeleljünk mások elvárásainak, és így beleesünk a kritika ördögi körébe. Ez számos stresszforrást okozhat és akadályozhatja az előrelépést, de jó hír, hogy van mód arra, hogy felülkerekedjünk ezen az érzésen. Ebben a cikkben olyan tippekkel és gyakorlati tanácsokkal foglalkozunk, amelyek segítenek neked megbirkózni a negatív értékelés félelmével.

 

  1. Fogadjuk el a visszajelzéseket

 

Az első lépés a negatív értékelés félelmének legyőzése érdekében az, hogy elfogadjuk, hogy a visszajelzések a fejlődésünket szolgálják. Az elfogadás elősegíti, hogy elfogadjuk magunkat és másokat is, valamint növeli az empátiát és az önismeretet. Fogadjuk el, hogy mások véleménye nem feltétlenül tükrözi a valóságot, azonban lehetővé teszi, hogy tanuljunk a hibáinkból és fejlődjünk.

 

  1. Koncentráljunk a saját céljainkra és vágyainkra

 

Sokszor azért vagyunk elkeseredve a negatív visszajelzésektől, mert sikert akarunk elérni, úgy, hogy másokhoz viszonyítjuk magunkat. Azonban a saját célunk fontosabb, mint az elvárások és normák. A saját célok elérésére való koncentrálás segít minket abban, hogy kellő magabiztossággal vegyük az akadályokat, és ne foglalkozzunk túlzottan múltbeli hibáinkkal.

 

  1. Alkalmazzunk pozitív szemléletmódot

 

A negatív gondolkodásmód sok stresszt okozhat és akadályozhat minket a kitűzött célok elérésében. A pozitív szemléletmód azt jelenti, hogy a pozitívumokra és a lehetőségekre koncentrálunk ahelyett, hogy a negatívumokra összpontosítanánk. Az a gondolat, hogy bármikor változtathatunk a helyzeten, és hogy átléphetjük a nehézségeket elősegíti a pozitív hozzáállást.

 

  1. Tanuljunk meg hatékony kommunikációs technikákat

 

Az értékelések elkerülése nem feltétlenül segít abban, hogy meggyőzőbbek és magabiztosabbak legyünk. Fontos, hogy a megfelelő kommunikációs készségekkel rendelkezzünk annak érdekében, hogy az észrevételekkel és a kritikákkal jól tudjunk együtt dolgozni, és megoldani a problémákat. A megfelelő kommunikációs technikák javítják az önbizalmunkat, az empátiánkat és a társas készségeinket.

 

  1. Gyakoroljunk stresszkezelési módszereket

 

Egy negatív értékelés néha túl sok stresszt okozhat. Gyakoroljunk különböző stresszkezelési technikákat, mint például a meditáció, a jóga vagy az autogén tréning. A meditációtól a sportolásig számos módszer létezik, fordítsunk időt arra, hogy megtaláljuk azokat, melyek a legjobban illeszkednek személyes igényeinkhez. Így, amikor stresszes helyzetbe kerülünk, ezek segíthetnek csökkenteni a szorongást és növelni a belső nyugalom érzését.

 

A negatív értékelés félelme a mások véleményéhez való ragaszkodással jár együtt. Azonban, ha gyakoroljuk az elfogadást, megfelelő kommunikációs technikákat alkalmazunk, a saját céljainkra koncentrálunk és pozitív szemléletmódra törekszünk, képesek leszünk megbirkózni ezzel a félelemmel. Az előrelépés kulcsa, hogy ne hagyjuk, hogy a félelem meggátoljon minket abban, hogy megvalósítsuk céljainkat.  Adjunk hát esélyt a személyes fejlődésnek, és győzzük le a negatív értékelés félelmét.

 

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás